20131013

S-a lansat "Enciclopedia muzicii electronice romanesti" de Septimiu Moldovan

Septimiu Moldovan a reusit ce si-a propus cu multa vreme in urma: sa adune informatii despre muzica electronica romaneasca si sa publice o carte. Deocamdata doar in format electronic, costa simbolic 1 USD ("profitul" va fi directionat catre tiparirea pe suport fizic) si se gaseste la adresa http://www.scribd.com/doc/175633596/Enciclopedia-muzicii-electronice-romane%C5%9Fti-S-Moldovan.

E cartea unui pasionat, scrisa si conceputa in regim DYI, cu aparat critic si conceptual apartinand 100% autorului.  E viziunea democratica a ascultatorului asupra materialului pasiunii sale, nu viziunea obiectiva sau stiintifica a muzicologului detasat de obiectul studiului. Asa ca daca veti gasi lucruri cu care nu sunteti intru totul de acord, veti trece usor cu vederea, avand in vedere dimensiunea impresionanta a volumului de munca depus si unicitatea demersului. Septimiu a identificat "sase etape cronologice, desfasurate intr-un spatiu temporal ce totalizeaza 47 de ani". Iar cartea contine nici mai mult nici mai putin de 223 de biografii fiind scrisa cu sprijinul a 266 de artisti.

Autorul si-a inceput activitatea prin intermediul blogului electroblogro.com,  pe care intre timp l-a abandonat, si a reusit ceva ce putini o vor mai face: sa intre in legatura cu toti artistii de gen si sa creeze o platforma prin intermediul careia acestia sa poata dialoga peste generatii cu publicul de acum. Pe tot parcursul unui an de zile (2012), muzica electronica romaneasca a avut un spatiu care i-a adunat la un loc pe toti artistii care activeaza in prezent si le-a dat posibilitatea sa ajunga la un public la care Facebook-ul nu poate ajunge. Nu mai exista asta ceva in prezent; dupa disparitia electroblogro.com scena de electronica s-a atomizat din nou si a pierdut radarul care incerca o viziune totalizatoare.  Cu atat mai mult cu cat nu exista presa specializata pentru asa ceva, nici macar la nivel virtual. Merge mai departe si asa, dar parca lipseste ceva.

Daca unele dintre numele prezentate apartin unor artisti din generatia veche care au fost deja consacrati (compozitori ca Iancu Dumitrescu, Aurel Stroe, Dinu Petrescu, care au scris lucrari de pionierat in domeniul muzicii electronice culte, sau artisti ca Adrian Enescu, Florian din Transilvania, Doru Caplescu etc.), intre reprezentantii generatiei contemporane aduse in discutie de Enciclopedia lui Septimiu probabil ca vor fi unii care nu se vor bucura de recunoasterea timpurilor viitoare. Istoria pe fast forward care se scrie acum mai are putin de lucru la validarea sau invalidarea lor, daca nu a si facut-o deja. Sa nu uitam ca traim in acea perioada in care fiecare isi are partea lui de 5 minute de glorie. Cu toate acestea, viziunea integratoare a autorului i-a gasit fiecaruia locul pe care si-l merita, cel putin in constiinta lui Septimiu si in perceptia acestuia asupra scenei.

"Enciclopedia Muzicii Electronice Romanesti" va ramane o lucrare de referinta, si o invitatie la o explorare cel putin interesanta a acestei zone. Informatia pe care a coagulat-o nu isi va mai gasi multa vreme un arheolog si documentarist care sa o dezgroape din cotloanele internetului si sa o faca publica. Meritele apartin autorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment