20100609

If Benga goes tropical, the post-dubstep London dance scene goes carioca funk

Nu stiu daca infuzia asta de tropical brazilian flavor in care se scalda mai nou scena de dans din Londra a inceput cu M.I.A. si Bamboo Banga. Am mai auzit-o acum doua luni la un producator din Wales: Doc Daneeka intr-un remix facut pentru Sekta si intr-un podcast pentru XLR8R. Suna  asa:

Sekta feat. Spoek Mathambo - Peterpan (Doc Daneeka remix)

Si mai nou o aud la Benga pe ultimul EP aparut la Tempa. Intr-un video clip dark si funny, o animatie cu o scurta poveste despre o clap factory, o fabrica dintr-o societate de consum care ne smulge literal aplauzele. (Facut in tonuri de rosu si negru, e exact cealalta fata a Fabricii de fericire de la Coca-Cola. Sau e o critica a sistemului media cu spectacole, seriale de comedie show/uri cu aplaudaci si rasete din off). Loox like diz:



Benga, da? In 2008 lansa impreuna cu Coki piesa Night, care avea sa fie hitul consacrat al dubstepului (peste 2 500 000 vizualizari pe youtube), si poate una din putinele piese de dubstep pe care poti face karaoke. Cine ar fi zis ca dubstepul o sa culeaga ceva de la Rio?

Totusi tropical este ultimul buzzword pe scena dance din Londra. FACT il considera mai bun decat tot ce e postdubstep. Doc Daneeka il numeste basement house. E saltaret si sincopat ca toate ritmurile tropicale care vin direct din Brazilia, si mai e si sexos, adica are exact ce lipseste tuturor genurilor de drum'n'bass si mai ales dubstepului, pe care lumea se intreaba inca cum se poate dansa. Ritmul vine din Carioca Funk aka Baile Funk aka Favela funk, Rio funk. Desi vine din Miami Bass, un ritm consacrat in State, in Rio de Janeiro funk nu trimite la un stil de muzica, ci la un party. Si nu are nimic de a face cu funk made in US. E un crossover interesant intre ritmuri si scene atat de diferite si indepartate ca si cultura.  In sfarsit, electro-latino basement house baile funk.

Pam Pam Pam /pam-pam/ Pam Pam Pam
Cum ziceau veteranii de la NSK: trebuie sa dansam.
Pam Pam Pam /pam-pam/ Pam Pam Pam
Trebuie sa dansam si dubstep, si drum'n'bass. Trebuie sa dansam tot. Daca tot ne indreptam spre sfarsitul lumii in 2012 macar sa o facem cat mai saltaret si voios.
Pam Pam Pam /pam-pam/ Pam Pam Pam

Si atentie cu mainile alea in aer. Sa nu se piarda in fabrica de smuls aplauze.

Un comentariu:

Leave a comment