20120521

The Shoes, Woodkid si moartea hipsterilor. Vineri, 1 iunie, la Control Day Out 2.


Daca va intrebati ce s-a mai intamplat cu Donnie Darko (actorul Jake Gyllenhaal), ei bine, iata.
Aflati ca a crescut, a parasit micutul orasel in care si-a trait drama fantastica, s-a mutat la oras si a inceput sa practice un sport sangeros. Pentru a deveni o figura de justitiar psihopat, din aceeasi descendenta cu criminalul din Seven. Sau cu Dexter, doar ca fara umor. Cel putin asa aflam din povestea videoclipului "Time to dance" al celor de la The Shoes.

Ideea din spate e foarte interesanta si a  avut priza la cel putin 2 milioane de utilizatori youtube, suficient cat sa zicem ca e un fenomen mass market. La primul nivel implica faptul ca toata treaba cu clubbingul si hipstereala e un comportament social care trebuie sanctionat. Un fel de deadly sin/pacat mortal comis de tineri care nu si-a primit rasplata cuvenita. (Pana cand Donnie Darko a inceput sa frecventeze cluburile).

E interesant ca paradigma asta a justitiarului care sanctioneaza abaterile sociale traditionale (gen lacomie, invidie, omucidere, viol, adulter etc.) a ajuns sa aiba ca obiect si distractiile hedonistice si usor self destructive ale tinerilor practicanti de clubbing si hipstereala din zilele noastre (asa cum altadata, cei care comiteau pacatele capitale/mortale de genul celor mentionate in legea mozaica era musai sa moara violent). Pe scurt, tinerii care nu au grija de corpurile lor si aparent nu au alt ideal decat sa se simta bine prin extaz, stari de constiinta modificate si muzica, trebuie pedepsiti violent.

La finalul videoclipului, dupa ce ni se prezinta lumea din punctul de vedere al celui care face inginerie sociala hardcore in cluburi, ni se da si un fel de motivatie a acesteia: in aparenta personajul interpretat de actorul din Donnie Darko ucide pentru ca nu poate sa danseze. Cel putin asa sugereaza cadrele de sfarsit in care in loc sa hacuiasca dansatorii de pe scena (care danseaza chiar pe piesa "Time to dance") actorul care interpreteaza personajul pshiopat incepe sa danseze ezitant, dar fara intentii criminale. E un altfel de a spune ca nu dansezi pe orice muzica, si doar The Shoes si "Time to dance" au capacitatea de a face dintr-un psihopat un dansator incepator (care se va bucura de clubbing)

In mod sigur e un fel rockers take revenge, pentru ca soundul piesei e unul de rock metamorfozat in piesa de dans post rock post punk. Cred ca e suficient pentru o invitatie la Control Day Out 2, un eveniment care ii are cap de afis pe The Shoes, Woodkid, Wild Beasts si O.Children la Arenele Romane, in data de 1 iunie (asadar un cadou pentru copii).

De remarcat ca Woodkid e numele unui proiect indie electronic al lui Yoann Lemoine, regizor francez de videoclipuri muzicale, grafic designer (5 premii Cannes pentru o campanie publicitara sociala de constientizare SIDA - vezi mai jos invitatia usurica la sex voios tip grafitti protejat) si muzican care a lansat anul trecut un EP hit "Iron" avand un videoclip fenomenal cu 13 milioane de vizualizari - dramatic, teatral si declamativ, si a fost produs de The Shoes, trupa franceza criminala de copii, care performeaza live cu doi bateristi!


spot AIDES Graffiti de AIDES-association


Mai multe pe pagina evenimentului si pe site-ul Control Club, organizator al evenimentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment