20130307

Muzica romaneasca: de la slagar, dozator si revolta, la hituri


Muzica romaneasca: de la slagar, dozator si revolta, la hituri

Buna trecere in revista a evolutiei muzicii romanesti si al scurtului drum de la Mamaia la Edward Maya via baietii de cartier, cu interviuri ale unora dintre actorii principali: Teicu, Duta si Deliric1.

"Este 14 iulie 2010: se sinucide Madalina Manole. Moartea „fetei cu parul de foc” marcheaza un dublu sfarsit tragic: se incheie, acum, un destin personal dramatic, dar ia sfarsit si un destin colectiv. In mod simbolic, fara exagerare, la acea data se poate scrie si certificatul de deces al muzicii usoare romanesti, dupa ani grei de agonie. Gestul extrem al unei artiste ce odata a cunoscut succesul in inselatoarea industrie a muzicii, dar care in anii 2000 trecuse intr-un con de umbra, nu face decat sa arate ca muzica a mers la fel ca societatea romaneasca.

De la „Magistrala albastra”, la folkul „Cenaclului Flacara” si la odele de la „Cantarea Romaniei” in comunism, s-a trecut rapid, dupa 1989, la dozatorul TEC, la razvratire si zvarcoliri si s-a ajuns, azi, la un produs de export consistent, desi dezbracat de limba romana." (via Romania de la zero).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment