20130530

Pauza de publicitate: Bibio - Silver Wilkinson (WARP235, 2013)

Va invit la o noua rubrica intitulata pauza de publicitate, ca sa punem pe hold analizele, reflectiile si monitorizarea scenei, pentru "a vinde" alte produse sonore din cea mai fecunda perioada muzicala a omenirii.

Pentru azi am pregatit albumul de mai jos, asamblat intr-o lista de redare special pentru cititorii acestui blog, si am adaptat cateva cuvinte de punere in context, ca un tapet minimal pe care sa asezam obiectele sonore care urmeaza. Auditie placuta.



Retras intr-o suburbie din suburbia West Midlands, Stephen Wilkinson a creat un album - al saptelea din cariera sa - care contrasteaza cu experienta oferita de albumele anterioare prin explorarea unor noi teritorii. Departe de orice "scene" sau miscari artistice, Bibio a fost capabil sa conceapa un album introspectiv si bine gandit de la inceput pana la sfarsit. Wilkinson a comparat acest album cu un nou "anotimp", parte dintr-un intreg mai mare dar diferit de albumele anterioare. Focusul pe soundul organic si folosirea extinsa a instrumentatiei live sunt elemente mai vizibile, dar eclectismul materialelor precedente ramane.

Daca multe dintre trackuri au fost inregistrate in intregime in studio, Bibio a putut introduce o mare varietate de idei in album, care altfel nu ar fi putut aparea, prin inregistrarile facute afara. "À tout à l'heure' si-a inceput viata in gradina lui Stephen, intr-o zi insorita, cu o chitara cu 12 corzi, un sampler MPC, un microfon si un casetofon cu inregistrare; multe din partile de percutie provin de la obiecte din gradina. In mod similar, "Dye the Water Green" a fost dezvoltata cel mai mult in timp ce Bibio inregistra idei aditionale pe un  gehtto blaster intr-o baraca cu ziduri de caramida.

Bibio aspira sa picteze imagini cu muzica si cuvintele sale. Deseori, tarziu in noapte, se gandeste la muzica sa pentru a vizualiza dezvoltarile care vor surveni a doua zi."Daca nu as fi petrecut foarte mult timp ascultand si gandindu-ma, acest album ar fi sunat cu totul altfel".

"Superb" - Q ****

"Silver Wilkinson este un punct inalt dintr-o cariera... si va ramane acolo ca unul dintre cele mai bune albume ale anului" - FADER

"...de o frumusete creativa impecabila - Clash

"À tout à l'heure" capteaza acel gen de momente pe care ai vrea sa le traiesti din nou si din nou" - Stereogum

"Superba combinatie de intrumentatie acustica si modulatie electronica - SPIN 


Silver Wilkinson - Bibio
WARP235 - CD, Vinil, Download
Lansat in 2013, pe 13 Mai (UK) si 14 Mai (N. America) de Warp Records

Lista pieselor
01. The First Daffodils
02. Dye the Water Green
03. Wulf
04. Mirroring All
05. À tout à l'heure
06. Sycamore Silhouetting
07. You
08. Raincoat
09. Look at Orion!
10. Business Park
11. You Won't Remember...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment