20130524

The father of disco, legendarul Giorgio Moroder, a mixat la Red Bull Music Academy la 73 de ani


Giorgio Moroder, legenda vie, mitul și părintele fondator al stilului disco, a mixat pentru prima oară în Statele Unite la New York, în cadrul gigului Deep Space, un eveniment Red Bull Music Academy Special.

Înregistrarea live a setului său poate fi ascultată pe site-ul Red Bull Music Academy Radio.

.

Producătorul septuagenar de origine italiană a schimbat istoria muzicii disco și electronice, aducând un sound european, sintetic și futurist groove-urilor dance de origine afro-americană. Cele mai cunoscute piese ale sale rămân productiile iconice pentru Donna Summer, regina disco a anilor '70: "I feel love" și "Love to love you baby". Aceste două piese au influențat generații întregi de producători - de la disco, synth pop și până la techno - nu doar prin folosirea sintetizatorului, ci și prin structura revoluționară care a abandonat compoziția bazată pe strofe și refren, pentru a crea ritmuri captivante având la bază câteva versuri, arpegii și beaturi.


Impactul folosirii sintetizatorului în locul orchestrei a fost recunoscut de Brian Eno (un alt invitat al Red Bull Music Academy New York 2013), care, aflându-se la Berlin împreună cu David Bowie în 1977-78, i-a pus acestuia piesa "I feel love" și a exclamat entuziast că a descoperit "muzica viitorului" iar că acest single va schimba soundul muzicii de club pentru următorii 15 ani. Avea desigur dreptate: producțiile lui Giorgio Moroder au schimbat pentru totdeauna muzica disco-pop.


Dar Moroder nu înseamnă doar hiturile disco pentru Donna Summer. "E=MC2", albumul lansat în 1979 a marcat "prima înregistrare electronică prin tehnologie digitală". From Here To Eternity" sau "The Chase", tema din filmul " Midnight Express", cu care a câștigat un premiu Oscar in 1977 pentru cea mai bună coloană sonoră, sunt alte piese care poartă amprenta unică a lui Moroder și care i-au adus consacrarea. 

Pe lângă multiplele colaborări cu artiști ca David Bowie, Bonnie Tyler, Blondie, Falco, Human League, Japan, Irene Kane, Moroder este și un prolific compozitor de muzica de film. Top Gun (“Take my breathe away”), American Gigolo, Scarface, Flashdance, Rambo III, Superman III, The Never Ending Story, Cat People, Electric Dreams, Over The Top, sunt doar cateva dintre filmele la care a colaborat sau pentru care a compus integral coloana sonoră.

La 73 de ani, Giorgio Moroder, legendarul producător și compozitor rămâne de o vitalitate ieșită din comun. Cea mai recentă colaborare a sa include apariția pe ultimul album al supertrupei Daft Punk, Random Access Memories, în piesa-omagiu "Giorgio by Moroder", în care povestește cum a reusit să își împlinească visul de a deveni muzician, eliberându-și creativitatea prin folosirea sintetizatorului și, suprinzător, ignorarea oricărei reguli despre armonie și muzica.


E un testament ce poartă marca Moroder și care rămâne la fel de actual ca și creațiile sale. DJ-setul susținut în cadrul gig-ului în care i-a avut alături pe DJ Francois K, Benjamin Damage și T. Williams confirmă acest lucru. În interviul acordat Red Bull Music Academy și care poate fi citit pe site-ul oficial la adresa http://www.redbullmusicacademy.com/magazine/giorgio-moroder-interview, Giorgio Moroder detaliază relația lui cu DJingul, cluburile, Louis Vuiton și Soundcloud. We feel love too.

Red Bull Music Academy se desfășoară în acest an la New York între 28 aprilie și 31 mai, și reunește 62 de artiști, producători, DJ, instrumentiști din 29 de țări, într-un maraton de evenimente, workshopuri, proiecții documentare, gig-uri la care vor fi invitați Brian Eno, Giorgio Moroder, Lee Scratch Perry, James Murphy, Flying Lotus și multe alte nume sonore care au scris istorie în muzică.

Aflată la a 15-a aniversare, Red Bull Music Academy este responsabilă pentru propulsarea celui mai fecund dialog global între legendele industriei muzicale și talentele emergente. Începând din 1998, acest dialog se poartă în fiecare an în orașe precum Berlin, Cape Town, Melbourne, Barcelona, Rome, São Paulo, Londdra, iar în acest an New York. Această combinație unică dintre cunoașterea specifică reprezentanților old school și soundul promovat de noile școli de muzică electronică este neegalat pentru impactul asupra explorării și finalizării creativității. Cu fiecare ediție, Red Bull Music Academy lasă în urmă structuri nou create în scopul de a încuraja colaborarea și schimbul creativ pentru anii ce vor urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment