20130604

Toma Carnagiu - Unu pe luna nr. 06 si doua vorbe despre muzica, putere si revolutie



Toma Carnagiu, proiectul cu nume hilar de terrorcore al lui Valentin Toma aka Qewza, cealalalta jumatate a duo-ului electronic timisorean Makunouchi Bento, a ajuns la numarul 6 al mini-mixurilor "Unu pe luna", pornite la 1 decembrie anul trecut in ideea de a oferi ascultatorilor o alta perspectiva asupra muzicii romanesti vechi, cu ce are aceasta mai reprezentativ in toate genurile.

In editia de fata, Toma Carnagiu a sapat prin arhivele Electrecord, de data asta nu prin Seria Jazz, ci prin muzica pop. Piesele sunt alese din catalogul anilor '60 si '70, si au un aer intens de negro-spirituals, ethos hippy, foarte frapant daca ne gandim la ADN-ul muzical romanesc. Instrumentatia si virtuozitatea aranjamentelor e pe masura, si de neregasit in peisajul muzical romanesc de azi. Comparati cu hiturile romanesti din ultimii zece ani, si cu marile nume de pop contemporan si national.

Ascultand mixul, n-am putut sa nu ma gandesc la faptul ca doua revolutii au fost suficiente ca de pe placa turnanta a istoriei unei epoci sa nu se mai transfere nimic spre noua societate inchipuita de revolutionari. Dupa "revolutia" care a adus partidul comunist la putere, tot ceea ce era inainte a fost inlocuit sau marginalizat de noua muzica, iar dupa revolutia din decembrie, tot ceea ce ascultati in mixul de mai sus a fost incuiat in arhive de noul sistem de piata, care este o alta configuratie a puterii.

Puterea isi selecteaza muzica, ii ofera canale si medii de existenta in functie de cum reuseste aceasta sa o reprezinte ideologic, si blocheaza accesul la broadcasting al muzicii care e contra. Puterea de azi e una a capitalismului de tip capatuire (adica opus celui ascetic teoretizat de Weber), de unde si apetitul pentru manele si opulenta kitsch (citeste glamour) a noilor mijloace de productie media. Amintiti-va ca Radio Zu este parte din trustul Antena 1, ca si Romantic FM si ca Music Channel sunt pe undeva legate de actualul presedinte si de RCS&RDS, care in 2010 detinea 50% din actiuni. Nu mai conteaza cine e in spatele canalelor TV care difuzeaza manele.

Odata la 4 ani puterea isi alcatuieste playlistul si line-up-ul pentru festivalurile politice electorale, unde se aduna ca intr-o menajerie toate numele artistilor romani comozi (pentru ca sunt an-ideologici) si comodificabili (pentru ca, daca au un discurs usor politizat, el poate fi folosit pentru a ataca tabara cealalta). Care artisti pot face switch-ul de la o saptamana la alta intre diverse ideologii politice (sau ce a mai ramas din ele), sambata aceasta cantand pentru rosii, sambata viitoare pentru albastri, sau galbeni s.a.m.d. Legatura muzicii (din Romania) cu puterea este evidenta si, la fel ca multe alte realitati, nu tocmai subtila. Platon avertiza demult ca schimbarea muzicii unui popor duce la schimbarea schimbarea sistemului politic. Nu prea am dat atentie acestui detaliu.

Dar ca sa ne intoarcem la muzica, piesele din mixul de mai sus merita cunoscute si ascultate de generatiile mai tinere, macar de curiozitate cum zice Toma Carnagiu, pentru ca acestea si-au pierdut demult spatiile sociale si parghiile de productie in care sa fie deopotriva lucrate si consumate. Doar daca in tara nu se vor inmulti proiecte de tip "Discoteca", pentru a amplifica cat mai mult ideea de curiozitate si amuzament. Pentru ca e clar ca infrastructura necesara creatiei unor astfel de muzici a fost distrusa cu desavarsire.

Tracklist:

00:00 01 Adrian Enescu feat. Cezar Tătaru - Dar este vitejia (I)
01:17 02 Alexandru Jula - Nu te mai juca
03:36 03 Luigi Ionescu - Lalele / Turturele
05:12 04 Dorina Drăghici feat. Nicu Stoenescu - Ia-mă la braţ şi spune-mi tu
07:48 05 Jean Păunescu - Timpul chitarelor
09:21 06 Aurelian Andreescu - Fluierând pe stradă
11:16 07 Rodion Hodovanschi - Mână cârmaci
13:26 08 Orchestra Noru Demetriad - Jamay
15:48 09 Trio Grigoriu - În amurg
19:22 10 Ludovic Spiess - Tiki, tiki, ciu
21:11 11 Vali Niculescu - Aş fi putut dansa
23:40 12 Nicolae Kirculescu - Marea
28:10 13 Orchestra Electrecord feat. Ilinca Cerbacev - Portofino
30:14 14 Gigi Marga - Zi cu soare
32:59 15 Constantin Drăghici - Pe litoral
35:55 16 Elena Zamora - Good Bye Hawaii
38:05 17 Doina Badea - Trecea o şatră de nomazi
40:12 18 Sergiu Cioiu - Lipa lipa
42:06 19 Orchestra Electrecord feat. Lucky Marinescu - Taka takata
43:41 20 Denise Constantinescu - Fir de fum
45:10 21 Margareta Pâslaru - N-am nici o vină
47:02 22 Anda Călugareanu - Ce tânăr eşti
49:33 23 Gil Dobrică - Hai acasă
51:50 24 Ștefan Bănică - Cum am ajuns să te iubesc
54:04 25 Dan Spătaru - Îți pare rău
56:53 26 Anca Agemolu - Doresc un băiat care să mă iubească
58:22 27 Gică Petrescu & Formația Mondial - The Impossibile Dream
61:39 28 Adrian Enescu feat. Cezar Tătaru - Dar este vitejia (III)

http://www.tomacarnagiu.ro/
http://facebook.com/tomacarnagiu 
http://twitter.com/tomacarnagiu 
http://soundcloud.com/toma-carnagiu 
http://mixcloud.com/tomacarnagiu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment