20131124

For The Record: o carte de dialoguri esentiale despre muzica




Pentru a marca momentul implinirii a 15 ani de existenta si al recunoasterii globale ca una dintre cele mai progresiste institutii din peisajul muzical contemporan, Red Bull Music Academy a lansat For The Record, o carte de dialoguri esentiale purtate intre personalitatile muzicii contemporane care au schimbat pentru totdeauna felul in care se face si se asculta muzica.

Cu toate ca este o carte plina de istorie vie, For The Record nu este o carte de istorie, dupa cum nu este nici o simpla insiruire de texte abstracte despre o muzica facuta sa te miste. For The Record a dus mai departe ideea care a facut ca Red Bull Music Academy sa preia stafeta in ceea ce priveste dialogul global al muzicii. Asa cum la fiecare editie itineranta a Red Bull Music Academy, desfasurata mereu in alta capitala a muzicii globale, legende consacrate se intalnesc cu artisti emergenti pentru a crea noi structuri si noi hibridizari, For The Record aduce fata in fata, de fiecare data in alt oras, personalitati care altfel e putin probabil sa se fi intalnit vreodata in acest fel si cu acest scop.

Pe scurt, For The Record reuneste 15 conversatii purtate de diverse personalitati, in diverse studiouri din Amsterdam, Paris si New York. Daca este fascinant sa descoperi urmele lasate de generatii anterioare de muzicieni in piesele contemporane, este cu atat mai fascinant modul in care For The Record modereaza dialogul dintre greii industriei, in care fiecare partener de discutie implicat aduce propria istorie si propria amprenta in chestiuni diverse ca live performance, intrumente/interfete, conceptualism sau drumming si ritm.

Este o ocazie si un specacol rar - si probabil irepetabil - sa asisti la consemnarea intalnirii dintre membrii Buraka Som Sistema, rezidenti in Lisabona, si un ambasador al traditiei muzicale si culturale africane de talia lui Mulatu Astatke, parintele etiopian al Ethio-jazzului. Sau... sa fii martor la intalnirea unicat dintre Jaki Liebezeit, bateristul colosului krautrock Can, recunoscut pentru stilul sau metronomic perfect calibrat, si Bernard Purdie, unul dintre cei mai influenti si inovatori exponenti ai funk-ului, omul creditat pentru a fi colaborat, printre multi altii, cu The Beatles, James Brown, Dizzy Gillespie si Cat Stevens.

Rand dupa rand si fila dupa fila, For The Record deschide o lume fascinanta creata special pentru acest volum de conversatiile dintre Modeselektor si Mikky Blanco, Ben UFO si DJ Harvey, Robert Henke si Tom Oberheim, Matias Aguayo si Sly&Robbie, Benny Ill si Moritz von Oswald, Nile Rodgers si Martyn Ware, Gareth Jones si Metro Area, Cosey Fanni Tutti si Nik Void, Just Blaze si Paul Riser, Carsten Nicolai, Olaf Bender si Uwe Schmidt, Herny Chandler si Patrick Adams.

In plus fata de aceste conversatii, jurnalisti de top, printre care Philip Sherburne, Joe Muggs, Jeff ‘Chairman’ Mao si Sheryl Garratt, contribuie fiecare cu eseuri despre fiecare dintre personalitatile implicate. Impreuna cu vizualurile, fotografiile si designul grafic impecabile create de Chris Rehberger de la agentia Double Standards, cartea este una dintre cele mai pline de substanta publicatii despre starea curenta a muzicii si a industriei muzicale.

For The Record poate fi cumparata online aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment